Zoals u weet zijn onze mooie kerk en orgel Rijksmonumenten, die veel aandacht en zorg behoeven. Het orgel, een heel bijzonder exemplaar is na 108 jaar gebruik aan een zeer uitgebreide restauratie toe, om het voor de toekomst te behouden en weer goed bespeelbaar te maken. Het orgel is in 1907 gebouwd door de orgelmaker Mart Vermeulen uit Woerden ter vervanging van een ouder éénklaviers orgel, in 1883 geleverd door dhr. E.Ypma uit Bolsward. Dit orgel werd door Vermeulen ingenomen en na kleine wijzigingen elders in Nederland geplaatst. Het huidige tweeklaviers orgel uit 1907 is een prachtig accent in de orgelrijke provincie Friesland. Het is voor een dorpskerk zeer ruim bemeten en bevat zeer fraaie stemmen en geluiden, hoewel deze door lekkage en een aantal ongelukkige wijzigingen uit later tijd inmiddels belabberd klinken. Maar de kwaliteit van het instrument instrument zal na een zorgvuldige en respectvolle restauratie zonder meer een ieder in positieve zin verbazen! Vermeulen bouwde meer orgels in Friesland, waarvan grootste instrument, gebouwd in 1912 voor de Broerekerk in Bolsward, in 1980 door brand verloren ging. Hiermee is het orgel van Parrega het belangrijkste orgel van Vermeulen geworden in de provincie! Het heeft een groots monumentaal front met zogenaamd Jugendstil-ornamentiek, wat in Nederland vrijwel nergens te vinden is. Al met al een monumentaal orgel dat alle inzet verdient om dit behouden! In april 2009 heeft de kerkenraad een commissie ingesteld voor de restauratie van kerk en orgel. Keer op keer werd hiervoor subsidie aangevraagd bij de rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), maar telkens werden we uitgeloot. Tot voor kort, want eind december werd voor de kerk en het orgel een subsidie verkregen van de provincie Fryslân van  € 123.000.-- En straks, als het orgel met uw steun gerestaureerd is, zetten we alle kerkdeuren open om  u te laten zien en horen wat we gezamenlijk hebben bereikt.
Historie Kerkorgel