Evacuee’s
Het was  eind 1944 - tijdens de tweede Wereldoorlog - dat de provincie Limburg oorlogsgebied werd. Duizenden inwoners uit Roermond en omgeving werden door het Duitse leger naar het noorden van Nederland geevacueerd. In december 1944 werden ongeveer 200 evacues ondergebracht bij gezinnen in Parrega, Hieslum en Dedgum.
Zij waren overwegend Rooms Katholiek, en gebruikten de ‘de oude school’  (zie pijl op foto) als kerk en ontmoetingsruimte. Na het einde van de oorlog, in mei 1945 vertrokken ze weer naar hun woonplaats Roermond. In 1946 is een’’Herinneringssteen als dank door een delegatie uit bovengenoemde plaats in ‘de oude school’ geplaatst. De oude school werd in 1870 gebouwd, en was een openbare school, zij stond aan de zuidzuide van de Kerk. In 1920 verloor de school haar functie en werd een Verenigingsgebouw. In december 1984 is het gebouw - wat in slechte staat verkeerde - afgebroken. De ‘Herinneringssteen’ heeft toen een plaats gekregen in Johannes de Doperkerk van Parrega.